Sunday, August 18, 2019

Resepi - Sup tulang daging korban




Assalamualaikum.

Balik dari kampung Hari raya Aidil Adha yang lepas, dapat lah merasa mak mertua bagi daging dan tulang lembu korban.

Tak tahu nak masak apa sebenarnya, tanya suami nak kari atau sup. suami jawab kita masak sup lah. Maka kami suami isteri pun ke kedai runcit di kawasan rumah untuk beli bahan-bahan.


Saya masak guna periuk Noxxa. JImat masa untuk lembutkan daging. 
Guna periuk biasa pun boleh saja cuma proses menunggu daging empuk itu agak lama sedikit.


saya kongsikan resepi Sup tulang saya. Bukan selalu masak sup tulang ni.



Sup Tulang.


Bahan-bahan :-


- Tulang dan sedikit daging dipotong kecil

- Bawang besar
- Bawang putih
- Halia
- rempah ratus 4 sekawan
- sup bunjut
- bawang goreng
- daun sup
- Air dan garam secukupnya


Cara-caranya :-


- Tumis bawang besar, bawang putih dan rempah 4 sekawan guna kaedah stir fry


- Agak kekuningan, masukkan tulang, sup bunjut, halia dan air


- set HP 30 min atau 45min.

- kemudian lepaskan tekanan, masukkan daun bawang dan bawang yang dah digoreng ke dalam sup.

- Jangan lupa letak garam secukup rasa.







Tulang, bawang besar, bawang besar, halia, sup bunjut dan rempah 4 sekawan



Tumis Bawang besar dan bawang putih yang dihiris, rempah 4 sekawan.



selepas bawang kekuningan, masukkan tulang, halia, sup bunjut dan air secukupnya.



Tutup periuk dan set HP 30 / 45 minit 



Dah cukup 30min, lepaskan tekanan dan buka tudung periuk. masukkan bawang yang digoreng dan daun sup.



Alhamdulilah, dah siap sup tulang saya.

Selamat mencuba :)




1 comment:

Copyright@semua hak milik Noor Faina Iliana Mansor