Selalu bila balik kampung, mak mesti ajak buat karipap. Sambil-sambil sembang uli tepung dan canai jadikan kulit karipap.
Saya bukan sejenis yang rajin atau pandai sangat buat kuih-kuih ni. Mak selalu buat lebih untuk frozen dan bawa balik ke rumah saya. Satu adunan mak dapatlah dalam 50 biji.
Anak-anak suka snagat makan karipap, tok bila fikirkan cucu macam tu lah.
Lama-kelamaan saya rasa kenapa saya tak cuba buat sendiri. Dah lama mak bagi resepi. setiap kali ber whatsapp atau telefon mesti mak tanya, ' dah buat karipap ka? buat lah anak-anak suka.'
Akhirnya sampai seru juga saya buat sendiri. Alhamdulilah kulit yang rangup di luar dan lembut di dalam.
Resepi kulit karipap.
Bahan - bahan :-
- 1kg tepung gandum
- 1 cawan minyak masak
- 2 sudu makan marjerin
- 350ml air
Cara-caranya :-
- Panaskan minyak dan marjerin dalam periuk.
- Apabila marjerin dah cair dan minyak dah panas, tuang ke dalam tepung dan gaul hingga sebati
- Kemudian masukkan air dan uli hingga doh tidak melekat di tangan
- Kemudian masukkan dalam plastik
- perap selama 1 jam supaya lembut dan berminyak
- Canai doh dan masukkan inti
- kelim dan goreng hingga garing.
Cara-cara jika menggunakan bread maker :-
- Panaskan minyak dan marjerin dalam periuk.
- Apabila marjerin dah cair dan minyak dah panas, tuang ke dalam bekas pengadun bread maker yang berisi tepung
- Kemudian masukkan air dan setting fungsi doh
- pengadun akan mengadun tepung mengikut masa yang telah disetting hingga tepung sebati.
- rehatkan sekejap supaya lembut dan berminyak
- Canai doh dan masukkan inti
- kelim dan goreng hingga garing.
* untuk frozen boleh digoreng sekejap
Setting fungsi doh pada bread maker. Uli doh hingga sebati
Canai doh dan masukkan inti. kelim menggunakan sarang karipap
lapik plastik sebelum digoreng untuk mengelakkan melekat satu sama lain.
Goreng menggunakan minyak panas dengan api yang sederhana.
Selamat mencuba !
No comments:
Post a Comment
Copyright@semua hak milik Noor Faina Iliana Mansor