Selain ayam masak kicap, ayam masak merah juga menjadi satu kegemaran anak-anak.
Ayam masak merah sedap dimakan dengan nasi tomato atau pun nasi minyak.
Selalu ayam masak merah juga menu wajib di rumah kenduri kan.
saya kongsikan resepi ayam masak merah cara saya.
Ayam masak merah
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam dilumur garam dan kunyit
- 2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 inci halia *
- 2 batang serai*
- Daun pandan
- 1 batang serai dititik
- 1 sudu ketumbar (tumbuk sedikit)
- 2 bunga lawang
- 3 bunga cengkih
- 1 kulit kayu manis
- 3 sb Cili kering yang dikisar
- 3 sb sos cili
- 2 sb sos cili
- 1/2 cawan susu cair
- sedikit air
- garam
- Cili merah ( saya ganti dengan lada benggala)
- 1 biji bawang besar potong separuh bulat
Cara-caranya.
- Panaskan minyak dan goreng ayam yang telah dilumur garam dan kunyit separuh masak.
- Angkat ayam tersebut. guna minyak yang sama untuk menumis.
- Tumis rempah 4 sekawan, ketumbar, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis hingga kekuningan.
- masukkan bahan kisar yang bertanda*
- Masukkan Cili kering yang dikisar, masak hingga pecah minyak.
- Masukkan daun pandan dan serai yang telah dititik.
- kemudian masukkan sos cili dan sos tomato
- Masukkan sedikit air, bawang yang dipotong separuh bulat dan lada benggala
- Masukkan ayam dan susu cair biarkan mendidih sekejap dan masukkan garam secukup rasa.
- Dah boleh tutup api.
Sediakan semua bahan-bahan
Goreng ayam separuh masak
Tumis rempah 4 sekawan
Masukkan bahan yang telah dikisar
Masukkan cili kering yang dah dikisar masak sehingga pecah minyak
Masukkan sos cili, sos tomato, serai, daun pandan
Masukkan sedikit air, bawang dipotong separuh bulat dan lada benggala
Akhir sekali, masukkan ayam dan susu cair, biarkan mendidih sekejap
Dah siap!
Selamat mencuba.
resepi ayam sedap ni, mohon share ye admin
ReplyDelete