Siapa yang suka makan karipap pasti pernah melalui bermacam-macam situasi kan? kadang-kadang beli kulitnya sedap tetapi inti tiada rasa.
Kadang-kadang beli intinya sedap sangat tetapi kulit pula keras dan berminyak.
Susah untuk mendapatkan karipap yang akan memenuhi citarasa sendiri.
Oleh sebab itu saya cuba masak inti karipap ikut resepi mak saya.
Resepi inti karipap kentang dan ikan bilis
Bahan-bahan :-
- 1kg ubi kentang
- 2 biji bawang besar
- 6 sudu makan serbuk kari
- 5 helai daun bawang
- segenggam ikan bilis
- daun kari
- 3 sudu teh garam
- 3 sudu makan gula
- sedikit air
- minyak untuk menumis
Cara-caranya :-
- Ubi kentang dipotong dadu dan direbus terlebih dahulu
- Panaskan minyak, tumis bawang besar yang dipotong dadu dan daun kari
- Apabila bawang dah kekuningan, masukkan ikan bilis yang dikisar kasar, gaul hingga sebati
- Kemudian Masukkan rempah kari dan sedikit air hingga pecah minyak
- Perasakan dengan garam dan gula
- Masukkan ubi kentang ang telah separuh empuk, gaul sebati
- Masukkan daun bawang dan padamkan api.
- Tunggu sehingga inti sejuk
Sediakan bahan-bahan
Rebus kentang hingga separuh masak
Tumis bawang besar dan daun kari
Bawang agak kekuningan, masukkan ikan bilis
Masukkan rempah kari dan sedikit air. Masak sehingga pecah minyak
Masukkan ubi kentang yang telah direbus
Kacau sebati dan masukkan daun bawang
Tunggu sehingga inti sejuk.
Selamat mencuba !
MasterCeme, Agen CEME IDNPLAY Terpercaya di INDONESIA
ReplyDeletemasterceme.com
HOT PROMO :
- THR akhir Tahun 2019
- Referral 20%
- Cashback 0.3%
- Bonus Deposit Harian 5.000 / hari
Link Alternatif :
masterceme.info
masterceme.net
WA: +85578968600
Line : Masterceme