Resepi apam mekar ni saya ambil dari mak.cik saya. Mak cik memang ambil tempahan di pulau pinang. Bila balik kampung selalu mak cik bawa sebagai buah tangan.
Saya pada mulanya memang terispirasi dengan mak.cik. Macam mana boleh buat apam yang gebu dan mekar pula macam bunga.
Apabila sendiri cuba buat, pada kali pertama memang banyak yang tak jadi. maklumlah kali pertama. Yang tak jadi tu bila adunan tak kembang dan terpecah tiga atau empat tetapi rasa tetap ada.
Kemudian saya cuba lagi sehingga lah ada kawan tempah untuk katering beliau. Berkali-kali cuba dan Alhamdulilah, kali ni betul2 menjadi.
Di sini saya kongsikan resepi untuk semua dan semoga bermanfaat.
Bahan-bahan :-
- 3 biji telur
- 2 cawan gula halus
- 3 cawan tepung gandum
- 1 cawan air ais krim soda
- 1 sudu makan ovallete
- 1 sudu teh esen vanila
- pewarna
Cara-caranya:-
- Masukkan telur, gula halus, ovallete dan esen vanila. pukul hingga kembang dan gebu menggunakan mixer.
- kemudian masukkan tepung dan ais krim soda berselang seli hingga habis. saya buat 3 kali.
- pukul sekejap hingga adunan sebati.
- bahagi adunan kepada dua bahagian. untuk bahagian tengah sedikit sahaja.
- Masukkan mangkuk kertas ke dalam loyang. jika menggunakan loyang sapu sedikit minyak supaya tidak melekat.
- Didihkan air dan kukus selama 10-15 minit.
- Apabila masukkan adunan perlahanan api.
* Ais krim soda itu air gas dalam botol. saya tanya soalan ni. ' ais krim soda tu macam mana?'
Pukul telur, gula halus, ovallete dan esen vanila hingga kembang dan gebu
Masukkan tepung dan ais krim soda berselang seli.
Pukul sekejap sehingga semua bahan sebati
Bahagi adunan kepada 2 bahagian. satu bahagian letakkan pewarna pilihan
Masukkan cawan kertas dalam loyang bulat saiz kecil
kukus dengan api perlahan selama 10-15 minit
Kejadian apam mekar selepas 15minit.
Selamat mencuba semua !
Terbaiklah sahabat ♥️♥️
ReplyDeleteTerima kasih sahabat. :)
Deletehi nak tanya kalau guna gula kastor blh ke?
ReplyDeleteboleh puan
Delete