Saturday, August 31, 2019

Cucur ikan bilis Rangup diluar lembut di dalam






Cucur ikan bilis adalah salah satu cucur kegemaran kami sekeluarga. Cucur ikan bilis ini juga yang saya pandai masak berbading dengan kuih-kuih yang lain.

Pantang ada stok ikan bilis, mesti cucur ikan bilis pun akan tersedia untuk sarapan atau makan malam.

Selalunya saya akan bancuh tepung cucur ikan bilis ini lebih dan simpan dalam peti ais. Senang bila nak ulang goreng, adunan dah siap.

Di sini saya kongsikan resepi cucur ikan bilis saya.


Cucur ikan bilis

Bahan-bahan :-

- 1/2 kilo tepung gandum
- Satu batang lobak merah (carrot)
- Dua biji bawang besar
- Segenggam ikan bilis dikopek 
- garam
- cili kering yang dikisar
- air panas


Cara-caranya :-

- Masukkan air panas ke dalam tepung dan gaul hingga sebati
- Masukkan cili kering kisar
- Masukkan lobak merah, bawang besar yang dipotong kecil dan ikan bilis
- Masukkan garam secukup rasa.
- Bentukkan bulat-bulat dan goreng hingga kekuningan.
- Angkat dan toskan minyak
- Siap untuk dihidang



Sediakan semua bahan



Gaul semua bahan hingga sebati



Goreng hingga kekuningan



Dah siap!

Selamat mencuba!


1 comment:

  1. MasterCeme, Agen CEME IDNPLAY Terpercaya di INDONESIA
    masterceme.com
    HOT PROMO :
    - THR akhir Tahun 2019
    - Referral 20%
    - Cashback 0.3%
    - Bonus Deposit Harian 5.000 / hari

    Link Alternatif :
    masterceme.info
    masterceme.net

    WA: +85578968600
    Line : Masterceme

    ReplyDelete

Copyright@semua hak milik Noor Faina Iliana Mansor