Minggu lepas suami pergi memancing di Mersing. Alhamdulilah dapat rezeki banyak ikan kerapu dan beberapa jenis ikan yang lain. Separuh daripada ikan tu saya dah bagi pada
jiran-jiran.
Kerapu
Selalu kalau kerapu saya biasa masak tiga rasa atau steam sahaja. Kali ini saya masak kerapu steam.
Cara saya senang sahaja.
Bahan-bahan :-
- 1 ekor ikan kerapu
- 3 batang serai
- 2 inci halia
- 3 ulas bawang putih dicincang
- 1 labu bawang besar di potong halus
- 1 labu bawang holland di potong sederhana
- 3 helai daun sup
- 2 sudu sos ikan
- 1/2 biji lemon
- garam lumur pada ikan
- 1 batang lobak merah
- 3 cili padi
- 1 cili merah
Cara-caranya:-
- Basuh ikan menggunakan air asam jawa.
- Lumurkan garam pada ikan dan letak dalam bekas
- potong semua bahan dan tabur di atas ikan
- Masukkan 1/2 cawan air
- kukus selama 10-15 minit
Masukkan ikan dan semua bahan
Kukus selama 10-15 minit
Dah siap.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment
Copyright@semua hak milik Noor Faina Iliana Mansor